1951 – 1953

De kommende år viste sig, at den påbegyndte fremgang for SCK kunne holdes, idet 10 års jubilæumsløbet i 1950 fremviste en ny rekorddeltagelse med 172 tilmeldte ryttere, ligesom et Cindersbaneløb på stadion havde samlet mellem 450 og 500 tilskuere, der fik mange spændende løb at se, bl.a. en Omniumsmatch mellem verdensmesteren Bent E. Jørgensen, Odense og den jyske landevejsrytter Eluf Dalgaard, Vejle.

I 1951 deltog SCK med 2 ryttere ved et gadeløbsarrangement i Flensborg ”Rund um das Deutche Haus”, juniorrytter Werner Matzen kørte en fin førsteplads hjem, plus 2 spurtpræmier, medens B-rytter Jørgen Rudolf Hansen efter ca. 15 km’s kørsel var så uheldig at styrte, og blev kørt på hospitalet med en brækket lillefinger, en dyb flænge over det ene øje samt en masse hudafskrabninger. To uger senere modtog Jørgen Rudolf Hansen en regning på 5 DM for at have kørt på hospitalet, denne regning er aldrig blevet betalt.

Jørgen Rudolf Hansen i fuld fart på vej til mål
Jørgen Rudolf Hansen i fuld fart på vej til mål

I Aabenraa var der en ny klub, der så dagens lys. Formanden for Speed i Haderslev var ophavsmand til en årlig sønderjysk klubmatch, han og hustruen udsatte en smuk pokal med låg til den bedste klub. Pokalen skulle vindes 3 gange i træk eller 4 gange i alt for at blive ejendom. Af ryttere dengang og op til 1952 huskes Karl Chr. Oehlers, Frede Jessen, Arne Lorentzen, Evald Bøwadt, Palle Schmidt, Karl Heinz Træger, Hugo Lassen, Henry Jørgensen, Kaj Erik Clausen, Knud V. Jørgensen og Sven Hultgreen.

Ved Sck’s eget åbne løb ”Als Rundt”, den 24. april 1949, var der tilmeldt godt 100 ryttere fra Jylland og Fyn, heriblandt 2 juniorryttere fra Sønderborg, Hans Chr. Thuesen og Werner Matzen, der for første gang fik deres debut på ”hjemmebane” og ”Bageren”, Jørgen Rudolf Hansen, i B-klassen. Tilnavnet Bageren fra Sønderborg fik han hæftet på, efter at han i ca. 3 år havde deltaget i cykelløb rundt om i landet, som eneste rytter fra SCK, og det hænger på den dag i dag.

Det man husker bedst fra dette ”Als Rundt” var juniorklassens løb over 30 km. Dengang kørtes der med enkeltstart i alle klasser, kun A- og B-klasserne havde samles start. 45 juniorryttere belv startet med 1 minuts mellemrum, men da rytterne var kommet godt af sted, kom der en melding fra ruten om et opstået virvar omkring vendepunktet. Den kontrollant der skulle vende rytterne, havde misforstået sin opgave, og havde placeret sig et andet sted end det anviste. For dog at juniorerne kunne få lidt cykelløb ud af det, besluttede løbsledelsen at sende en starter og tidtager ud til vendepunktet for at begynde forfra, men ak og ve, på Augustenborg Landevej mødtes rytterne på vej til målet, og starteren og tidtageren på vej til vendepunktet, hinanden. Rytterne blev stoppet, men ingen af disse ryttere ønskede at starte om. Tværtimod besluttede rytterne at afgøre deres mellemværende med en massespurt over målstregen. Da alle argumenter blev afvist, begav starteren og tidtageren sig skyndsomt tilbage til målet, for at advare mod det der var ved at ske. Ad genveje nåede de målet før rytterne, fik hurtigt forklaret problemet, hvorefter Politiet, Officials og andre behjælpelige personer fik blokeret opløbsstrækningen, og med råben og højtalerbrøl fik stoppet hele feltet. Som et plaster på såret, kontaktede formanden Jørgen Hansen sen. En guldsmed, og købte for egen regning 45 stk. teskeer med motiver her fra byen. Alle var tilfredse og som formanden sagde: ”Den opståede fejl tager jeg på min kappe, og eftersom det var en arrangementsfejl, er det mig der bærer ansvaret”.

sck his 1951-2Vi er nu nået frem til 1952, hvor der er lagt op til en travl sæson, idet SCK både skal arrangere ”Als Rundt” og Jysk Mesterskab for alle klasser. Efter at Karl Chr. Oehlers havde renoveret klubbens 4 træningsruller og markeringsskiven afholdte SCK sit første ”Rullekørselsstævne” på Bjerggården. Publikum svigtede stævnet, der havde deltagere fra Århus, Odense, Haderslev og SCK. Efter indledningsløbet den 6. april kom ”Cyklebold” på tale (herom et særligt afsnit). ”Als Rundt” afvikledes i maj måned med godt 180 tilmeldte (ny rekord). Det ”Jyske Mesterskab” kørtes i september med 133 tilmeldte (her kan kun jyske ryttere deltage). SCK vinder den sønderjyske pokalmatch, og der var deltagere i klubmatchen fra Fyns Cykle Ring og Sønderjylland. FCR vinder, medens Werner Matzen var den hurtigste Sønderjyde. Med Ungdomscykleløbet (Sønderjyden’s), klubmesterskab og Pokalhandicappet sluttede en travl sæson.

Sæson 1953 indledtes med, at Aack, Speed og SCK kører 3 indledningsløb, et i hver by. ”Als Rundt” afvikles i maj med 150 anmeldte ryttere. Ved de Jyske Mesterskaber i Århus var det Jørgen Rudolf Hansen, der tog sig af titlen. Matchen mellem FCR og Sønderjylland blev igen vundet af FCR, og atter var det Werner Matzen, der var hurtigste rytter. Ved generalforsamlingen på Rådhuskroen den 6. oktober afgik hele bestyrelsen. Efter at alle valg var overstået, var den nye bestyrelse konstitueret som følger:

Formand: Jørgen Rudolf Hansen
Næstformand: Christian Holm
Kasserer: Karl Chr. Oehlers
Bestyrelsesmedlem: Christian Hansen
Bestyrelsesmedlem: Christian Jørgensen.

Ved klubfesten på Hotel Strand udnævntes bagermester Jørgen Hansen sen. Til klubbens første æresmedlem. Udnævnelsen blev foretaget af næstformand Chr. Holm, der overrakte Jørgen Hansen sen. æresmedlemsdiplomet, der i fællesskab var tegnet og udarbejdet af Karl Chr. Oehlers og Jørgen Rudolf Hansen.

Cyklebold.

Ideen med at indføre cyklebold i Sønderborg Cykle Klub fremkommer efter at årets indledningsløb den 6. april 1952 er kørt. Formanden Jørgen Hansen sen. er vært ved et kaffebord. Efter præmieuddelingen drøftes forskellige ting bl.a. en længere træningstur i påskedagene, hvor man kunne benytte lejligheden til at overvære en landskamp mellem Tyskland og Danmark i Fyns Forum i Odense.

Skærtorsdag den 10. april 1952 starter følgende 6 ryttere: Werner Matzen, Frede Jessen, Kaj Erik Clausen, Arne Lorenzen, Karl Chr. Oelers og Jørgen Rudolf Hansen på omtalte træningstur. Første etepe er Mommark færge som med nød og næppe nås, idet en punktering er ved at ødelægge turen. Der bliver dog enighed om at sende 3 ryttere afsted til færgen med det formål at få færgen til at udsætte afgangen til de 3 andre når frem. Dette bliver der dog ikke brug for idet et hurtigt ringskifte og et senere holdkørsel med skiftende føringer gjorde sit til, at alle nåede frem rettidigt. Vel ankommet til Odense indlogerede rytterne sig på hotel, hvorefter man er klar til at se cykleboldlandskampen i Fyns Forum. Som tilskuer til landskampen fulgte man intereseret med i de forskellige kampe. ligesom der under stævnet blev lejlighed for publikum at afprøve disse noget mærkelige og akavede cykler med omvendt styr og med 2 lige store tandhjul. Næste dag, langfredag kl. 10.00, startedes der fra Odense mod Lillebæltsbroen som det første mål og hvor der indtages forplejning. Efter en lang og hård tur nåede vi atter Sønderborg henad aften.

Efter denne tur er alle enige om, at Sønderborg Cykle Klub skal forsøge at komme igang med cyklebold. I november er klubbens aktive ryttere klar til at gå i gang med cykleboldtræningen, idet man har bygget nogle brugbare cykler samt fået lavet 2 sammenklappelige mål, ligesom der erfremskaffet en original bold til formålet. Træningen fastsættes til 2 gange ugentlig i Ringridderhallen.

Efter at cykleboldspillerne har trænet meget ihærdigt vinteren igennem sendes 2 hold til Århus, som deltagere i Jysk Mesterskab, med spændte forventninger og indstillet på at få store klø, men også med håb om at kunne lære en masse. Holdene får denne sammensætning: 1. Werner Matzen og Karl H. Træger, 2. Jørgen Rudolf Hansen og Henry Jørgensen. Der spilles alle mod alle og resultatet bliver at SCK-holdene placerer sig på en delt tredieplads med et hold fra Århus.

Eftersom cykleboldspillet er meget udbredt i Tyskland, får vi kontakt med Flensburger Radfahrer Verein von 1884. Efter at et samarbejde mellem tyskerne, århusianerne og SCK er indledt, afholder vi det første cykleboldstævne på hotel Strand for omtrendt fuldt hus. De 2 tyske hold var fuldstændig dominerende og fremviste et spil der gang på gang fik publikum til at juble.

Senere på sæsonen deltager vi i udendørs Jysk Mesterskab. Her starter vore 2 hold i hver sin pulje uden at opnå deltagelse i finalepuljen. Vi fik dog konstateret at vi spillemæssigt er gået meget frem. Ved en bymatch i Flensborg mellem Århus, Flensborg og Sønderborg klarede vi os pænt og fik spillet mange drøje kampe. Inden udgangen af 1953 afholder vi et stort cykleboldstævne på hotel Strand med deltagelse fra Flensborg. SCK’erne Jørgen Rudolf Hansen og Henry Jørgensen bliver efter meget hårde kampe henvist til 2. pladsen ved i sidste kamp at tabe denne med kun et mål.

Her slutter SCKs cykleboldperiode faktisk idet en større uoverensstemmelse mellem os og værten gør at vi bliver nød til at stoppe. Det er ikke muligt at finde et træningslokale der er brugeligt til formålet på så kort tid, og bestyrelsen opgiver derfor cyklebold foreløbig.

Ak ja! En oplevelse rigere, som sikkert ikke var blevet os forundt, hvis vi ikke havde nået færgen i Mommark hin skærtorsdag efter en punktering.