Af: Cai Risskov (SCK-Nyt 3/1990).
Tidspunktet er søndag den 1. april lidt før 6.
Jeg er allerede vågen. Liggende i min seng venter jeg på at vækkeuret skal give signal til at stå op. Jeg ligger og tænker. Jeg ved, at jeg i dag skal deltage i mit første cykelløb som licensrytter. Rygnummer 141 har jeg fået og jeg skal køre old boys-klassen. Klassen for unge over 40. Jeg har små sommerfugle i maven. Næsten den samme fornemmelse som jeg har, når jeg skal til mundtlig eksamen, men jeg skal også til eksamen i dag. Mit ambitionsniveau er ikke så højt. Kan jeg i første omgang hænge på o g komme med hovedfeltet hjem, så må jeg være tilfreds, men måske er det en for stor mundfuld, tænker jeg, men gennemføre kan jeg da. Jeg har hørt, at de fleste Old-Boys’er er garvede cykelryttere og nogle af dem tidligere A-ryttere. Ja sågar en tidligere verdensmester er der i denne klasse. Man siger, at det der skal til har de stadig i benene, og teknikken glemmer de ikke. Kan jeg komme med hjem, tænker jeg. Jeg har hørt man starter som skudt ud af en kanon.
Jeg tænker på, om det jeg har indladt mig på er en god ide. Det at gå fra at være en aktiv motionist, til at blive cykelrytter i en alder af 42, er det klogt? Du vil få et nederlag, hvis du ikke kan følge med, tænker jeg. Lyst til at cykle har jeg altid haft. Jeg tænker tilbage på min drengetid, da jeg som 10 årig kørte mine første cykelløb på en jordbane, vi havde anlagt i nogle nedlagte kolonihaver ved Rojumvej. Dengang kunne de andre bare komme an. Jeg husker, at jeg dengang havde lyst til at blive medlem af SCK, men blev det ikke. Jeg fik ikke taget det spring der skal til. Det får mig til at tænke på talentløb, hvis sådanne havde fandtes dengang jeg var dreng, ville jeg måske have været forhåndværende A-rytter i dag.
Underligt tænker jeg, at jeg først i en alder af 37 år får min første racercykel og begynder at dyrke motionscykling. 3 år senere deltager jeg i mit første motionsløb med succes. Tour de Als, 150 kilometer og med en gennemsnitsfart på ca. 30 kilometer i timen. Nu var cykellysten igen for alvor tilbage. Det fik mig til at melde mig ind i SCK. Min første cykelklub tænker jeg. Siden da har tankerne svirret omkring cykelløb.
Jeg tænker tilbage på SCK’s cykelløb lørdag den 16. september sidste å. Da jeg så Old Boys-feltet starte, var det, jeg tog beslutningen. Det skal prøves medens du stadigvæk er ”ung”. Vækkeuret ringer, og det giver et sæt i mig. Jeg står op og tænker, nu skal det være, hvor jeg i går tænkte, skal du ringe og sige, at jeg er blevet forhindret.
Klokken er 9.49. Jeg står ved start. Om eet minut går starten. Jeg kigger ned på den foran holdende cykel, for at se, hvad gear han starter i. Jo, jeg har valgt samme gear. Startsignalet lyder, og jeg tænker: ”sætter de nu i gang, som om det er enkeltstart? Men nej, jeg får en drømmestart. Feltet sætter langsomt i gang, og der går et par minutter før vi når 30 km/t. Denne fart holdes de næste 5 minutter og jeg tænker på at tempoet minder mig om motionsløb. Så pludselig er der én der rykker, og tempoet sættes op til 40 Km/t, og jeg er i gang med mit første rigtige cykelløb.
Indledningsløb i Haderslev – Søndag, den 1. april 1990.
Som sædvanlig var mødestedet Humlehøjhallen og det aftalte tidspunkt var kl. 7.15.
Meteorologerne, Voldborg og Co., havde aftenen i forvejen lovet sol, let vind og temperaturer op til 13 °C, hvilket holdt stik, selv om det var lidt fingerkoldt først på dagen. Deltagerne var: Ole Mikkelsen, Stefan Rotzler, Jens Christensen, Viggo Clausen, Frank Rutte (den flyvende hollænder), Lars Bo Marcussen, Thomas Klüver Jensen, Bent Iversen sen., Andreas Nissen, Ulrik Kastrup og undertegnede. Ledsagerne var: Karl Th. Andersen, Bent Kastrup, Johannes Hansen, Bente Rotzler og Armin Rotzler.
Starten gik fra Vilstrup skole. Ruten var en rundstrækning på ca. 20 km med kun små knolde. Der skulle køres i 3 felter. Felt A bestod af A, B og juniorer, 4 X 20 km, Felt B: C, Oldboys og ungdom 1. Felt C: Dame B, Ungdom 2 og begynder. Begge 2 X 20 km. Drenge og piger skulle køre 10 km enkeltstart. Resultaterne: Ole Mikkelsen blev nr. 3 efter Michael Guldhammer og Jan Steensen, begge fra Kolding. Stefan Rotzler blev nr. 2 i B-klassen. Ulrik Kastrup blev nr. 3 i ældste drenge og Andres Nissen blev fjerde i mellemste drenge.
Vi var hjemme kl. ca. 14.00, hvilket var fint, da der i TV 2 kl. 15.00 var ”Flandern Rundt”. Alt i alt en fin tur.